Lelaki Beli Peti Ais Laama Jumpa Duit RM405,203, Seraah Kepada P0lis Untuk Cari Pemilik

Seorang lelaki di Korea Selatan menemukan wang bernilai 130,000 dolar Singapura (RM405,203) yang dijumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (online).

Jumpa 2,200 keping wang

Menurut lap0ran agensi Korea Selatan, MBC News, lelaki itu menjump4i kira-kira 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan lantas terus pergi ke balai p0lis untuk membuat lap0ran pada 6 Ogos lalu.

Polis telah memulakan sias4.tan untuk menentukan sumber wang itu dan buat sementara waktu kesemua wang itu disimpan oleh pih4k berkvasa. Penjual dan penghantar peti ais itu turut dipanggil untuk memberi memberi keny4taan bagi memb4ntu si4.satan.

Seorang pegawai p0lis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan k3.s tersebut tidak masuk ak4l kerana melibatk4n satu jumlah wang yang besar.

Selepas enam bulan wajib beri kepada orang yang jumpa

Dalam pada itu, agensi portal Korea Selatan, Allkpop melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemvinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan. Walau bagaimanapun, p1hak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah wang berkenaan.

Sekiranya pemilik wang dapat dik3san, pihak yang menjumpainya akan diberi pamp4san antara lima hingga 20 peratus. Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyai kaitan dengan j3.nay4h, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negar4.

Sumber: detikfinance, allkpop

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *