[Video] Digel4r ‘P3njara Sy4.itan’, Pasukan Eksplorasi Turun Ke Lubang ‘Mist3ri’ Telaga Barh0ut Dan Ini Keadaan Di Dalamnya

Sebelum ini pernah tular di media sosial, kisah penemuan sebuah tel4ga mist3ri yang terletak di tengah-tengah padang pasir yang tandvs di wilayah Mahra di Yaman, kira-kira 1,300 kilometer dari ibu negara, Sanaa.

Tel4ga yang dinamakan sebagai Telaga Barh0ut itu turut digelar sebagai ‘Penj4ra Sy4itan’. Penemuannya itu telah mencetus pelbagai persoalan oleh orang awam, khususnya dalam kalangan pengk4ji-pengk4ji serta ahli ekspl0rasi.

Selain itu, telaga ini juga digelar sebagai ‘penj4ra j1.n’. Hal ini demikian kerana terdapat segelintir yang mendakwa tel4ga berkedalaman antara 100 hingga 250 meter dan lebar 30 meter ini menjadi tempat j1.n ‘bert4ndang’.

Bagaimanapun baru-baru ini, sekumpulan pasukan ekspl0rasi dari Oman yang turut disertai pengarah Agensi Sumber Mineral dan Tinjauan Geologi serta penduduk tempatan (M4hra) tekad melakukan aktiviti mengekspl0rasi telag4 tersebut.

Memetik laporan Gulf Today, kesemua mereka berjaya turun dan mendarat di dasar telag4 yang disebut sebagai Khvsfit Fugit dengan menggunakan tali yang dipakv pada t4nah berbatu di sekeliling permukaan telaga.

Meskipun didakwa sebagai lokasi mist3ri, namun eksplorasi itu membawa mereka kepada satu pen3muan yang menakjubkan. Jelas Gulf Today, terdapat sebuah air terjvn yang keluar dari batvan permukaan telaga kira-kira 65 meter dari atas.


Dikatakan air terjvn itu turun dalam keadaan yang berbeza dan ia sentiasa mengalir tanpa henti. Sumber air dari arah timur telaga didapati lebih aktif (mengeluarkan air). Malah beberapa sp3sies seperti ul4.r, k4t.ak dan l3.bah juga didapati h1dup di situ.

Dalam pada itu, mereka turut mengambil beberapa s4mpel daripada batuan dan b4han-bahan lain, salah satunya ialah tumbuh4n alg4 yang menumbuh di dasar batvan telaga tersebut untuk dikaji.

Selain pengambilan samp3l, mereka juga turut membaca kualiti oksig3n di dalamnya. Hasil pengesanan mendapati kadar oksig3n dalam Telaga Borhout itu dilaporkan bersih tanpa sebarang p3ncemaran.

Malah di dasarnya pula terdapat puluhan ‘mutiara’ berwarna kehijauan yang cantik. Kata mereka, ia adalah batvan yang terhasil daripada kalsium k4rbonat kons3ntrik yang terbentuk di permvkaan tanah tempat air menitik (dari dinding gua).

Jelasnya, permvkaan itu telah dil1cinkan oleh pergerakan air yang jatuh menitik sejak ribuan tahun dahulu sehingga membentuk ketvlan bulat seakan mutiara yang indah.


Pemerhatian mereka juga mendapati tiada sebarang k3san tingg4lan jejak k4ki m4nusia yang ada di situ. Segala kajian, tinjauan serta pensamp3lan dilakukan mereka meng4mbil masa kira-kira enam jam lamanya.

Difahamkan, eksplorasi penyelidikan tersebut akan diteruskan bersama pihak Agensi Sumber Mineral dan Tinjauan Geologi. Hasil ujian s4mpel akan diumumkan setelah kajian dan dokumentasi selesai.Menurut laporan itu lagi, tiada se0rang indiv1du pun yang berani masuk dan menj3jakkan kaki ke dasar telaga tersebut setakat ini, dipercaya1 kerana bekalan oksig3n dan sumber pengvdaraan di dalamnya yang terhad.

Selain itu, dakwaan turut mengatakan tiada apa yang boleh dilihat dari das4r telaga tersebut melainkan hanya b4yang-b4yang bvrvng yang melintas di atas dan bunyinya yang didengari.

Tidak kurang juga, or4ng-or4ng Yaman sendiri didakwa tidak berani untuk pergi ke telaga itu dek kerana kisah-kisah mist3.ri mengenainya yang sering diceritakan dalam kalangan mereka selama ini.

Sumber: Gulf Today / The National News / Omani Cave Exploration Team

About admin

Check Also

[Video] Tular Sungai Did4kwa ‘Munt4hkan’ Emas, Pengunjung Tak Berhenti Datang

Emas adalah suatu mineral yang mempunyai nilai tinggi di pasaran. Bukan sahaja cantik, emas juga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *