P4sangan Suami Isteri Berjaya Beli Kereta Toyota Lepas 3 Tahun Menabung Duit Syiling Dalam T0ng Air

Walaupun sejak zaman sekolah rendah lagi kita dah didedahkan dengan peribahasa sedikit sedikit, lama-lama jadi bukit, namun bukan senang nak aplikas1kannya ketika menabung wang di dunia sebenar.

Untuk p4sangan suami isteri di Makassar, Indonesia ini pula, mereka telah menggunakan cara yang agak un1k untuk mengumpul duit iaitu menyimpan duit syiling dalam beberapa buah tong air, lapor Detik News.

Asriadi Syamsuddin dan ister1nya Ratna telah mula menabung duit syiling tersebut sejak September 2018 dengan misi utama untuk membeli kereta idaman mereka iaitu Toyota Rush.

Menurutnya pasangan yang juga peniaga ini, mer3ka akan menyimpan duit syiling yang diperoleh hasil pemberian baki pelanggan. Selain itu, kalau mereka jumpa duit syiling di dalam rumah mereka juga, wang tersebut akan dimasukkan dalam tabung tong air tu.

Saya tak pernah kira berapa jumlah kesemu4 wang syiling tersebut,” katanya.

Dia hanya keluarkannya setelah duit tu dah mem3nuhi dalam bekas terbabit. Tong air tu difahamkan ada sembilan kesemuanya dan ada juga tong air yang berisi wang kertas.


Pasangan ini kemudiannya ke pusat jualan kereta vntuk membeli kereta yang diinginkan. Sebelum menggunakan duit syiling sebanyak 160 juta rupiah (RM46,855) untuk membayar kereta, Asriadi telah terlebih dahulu membayar wang pendahuluan yang tidak did3dahkan jumlahnya sebab kereta itu bernilai 271 juta rupiah (RM79 ribu).

Yang bagusnya pula, pengurus pusat ju4lan kereta itu turut menyambut baik kedatangan pasangan ini walaupun ini adalah kali pertama pelanggan mereka membayar dengan duit syiling.

Sumber: Detik News

About admin

Check Also

[Video] Detik-Detik Pegawai SPRM Ditudvh Menipu Berlari Dari Pihak Media, Ada Yang Nyaris Jatvh

JOHOR BAHRU: Seorang daripada dua pegawai Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia (SPRM) nyar1s jat0h tangga ketika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *