Redah sungai panjat bukit, usaha gigih ‘frontliner’ hantar jenazah ke pedalaman

Walaupun pandemik Covid-19 di Malaysia sudah semakin terkawal, namun jumlah kematian masih lagi ada setiap hari. Ada sahaja video atau perkongsian yang tular di media sosial melibatkan pengurusan jenazah pesakit Covid-19 yang begitu menyebakkan.

Pakai PPE masuk sungaiSalah satunya perkongsian daripada akaun Tiktok @fyzajoe111 apabila memuat naik kesungguhan dan susah payah petugas pengurusan jenazah di kawasan pedalaman yang perlu memakai PPE lengkap menghantar jenazah pulang ke keluarga untuk disemadikan.

@fyzajoe111Pengendalian Jenazah Covid19 oleh Team Kawalan Pej. Kesihatan Daerah Ranau dengan kerjasama APM Ranau di Kg Manikualu Gusi#covidisreal🌏💔♬ bunyi asal – 💪[email protected]@ [email protected]💪🌈 – 🐜Bo$$ Nucciy, ⚔️

Daki bukit bawa peti jenazah
Dapat dilihat mereka terpaksa melalui sungai sehingga ke paras dada, kemudiannya mendaki bukit dengan membawa sekali peti mayat.

@fyzajoe111Sambungan.. Daripada sungai, meredah bukit manikulau untuk menghantar jenazah ke persemadian terakhir…#semogadiberkatiallahduniaakirat #covidisreal

♬ Perwira Negara – Unic

 

@fyzajoe111Semoga dilindungi, dirahmati dan diberikan kesihatan yang terbaik buat kalian…. #covidisreal🌏💔

♬ Berita Kepada Kawan – Ebiet G. Ade

Terharu tengok video ni
Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian ramai dan menghadirkan pelbagai komen di akaun TikTok berkenaan. Rata-rata berasa sebak apabila melihat ‘perjuangan’ petugas barisan hadapan yang benar-benar amanah dalam menjalankan tugas sehingga sanggup mengharungi pelbagai cabaran seperti itu.

Terima kasih frontliner

Besar sungguh pengorbanan yang dilakukan

Semoga Tuhan melindungi mereka

Mungkin itu saja jalan yang ada

Sumber: TikTok @fyzajoe111

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *