[Video] Dulu Diislamkan, Kini Mengislamkan, Adam Corrie Ajar 2 Kalim4h Syahadah Buat Saud4ra Baharu

Setiap manusia pasti akan kembali kepada fitr4hnya. Demikianlah juga bagi mereka yang terbuka pintu hatinya untuk mem3luk agama Islam.

Hari ini, pelakon aks1 terkenal tanah air, Adam Corrie melakar sejarah apabila berpeluang mengIslamkan dua pasangan berbangsa Cina dan India pada pagi tadi.

Menerusi perkongsian video di laman Facebook, Adam dilihat mengajar mereka melafazkan dua kalimah syahadah di hadapannya, selain turut disaksikan oleh peg4wai agama.

“Alhamdulillah, di hari Jumaat yang penuh keberkatan. Selamat kembali kepada fitrah wahai saudara-saudaraku.

“Ya Allah, berikanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, dan sempurnakanlah bagi kami petvnjuk yang lurus dalam urusan kami ini (Al-Kahfi:10).

“Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau palingkan hati kami dari Islam setelah Engkau beri hidayah kepada kami. Limpahkanlah keimanan kepada kami dari sisi-Mu. Engkau Maha Pemberi rahmat kepada orang-orang mukmin (Ali Imran:8),” katanya di Facebook.

Mengimbas kembali, Adam atau nama sebenarnya Adam Corrie Lee Abdullah telah memeluk Islam pada 13 Julai 2007 ketika usianya 39 tahun.

Bekas guru tarian ini juga turut pernah menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah – Saudara Kita peringkat negeri Selangor pada 2017 lalu.

Pelakon yang terkenal dengan pembawakan watak ant4gonis ini pernah membintangi beberapa karya tempatan seperti Pont1anak Harum Sv.ndal Malam (2004), B0.hsia: Jangan Pilih Jalan H1tam (2009), Ev0lusi KL Drift 2 (2010) dan KL G4.ngster (2011 hingga 2o13).

Berikut di bawah adalah rakaman ketika sesi syahadah pagi tadi. Selain dimuat naik di Facebook, ia juga turut dikongsikan di laman TikToknya.

@adamcorrie_#adamcorrie #syahadah #jumaat #cinaMuslim #reverted Alhamdulillah♬ original sound – Adam Corrie

@adamcorrie_#adamcorrie #syahadah #jumaat #fyp #cinaMuslim #indiaMuslim #reverted Alhamdulillah♬ bunyi asal – Adam Corrie

Video yang dikongsikan di Facebook pagi tadi telah ditonton hampir 60,000 kali setakat artikel ini ditulis. Ramai netiz3n begitu tersentvh hati melihat sitvasi itu.

Menerjah ke ruangan kom3ntar, ada juga netiz3n yang turut berkongsi pengalaman mereka dalam situ4si yang hampir serupa. Berikut di bawah adalah petikan lu4han mereka.

“Saya sedih sebab saya tidak pernah dapat ketenangan yang paling tenang….” – Marissa

“Aku yang Islam dah lama ni pun umpama baru dapat hidayah….” – Zara

“Dulu diislamkan, sekarang mengislamkan..” – Kamarul

Sumber: Adam Corrie

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *