Pengasuh h3ntak kepala bayi ke lantai sampai tak sed4rkan diri kerana beng4ng mangs4 tak berhenti men4ngis

Seorang pengasuh wanita didakwa di Mahkamah Sesyen Ipoh hari ini atas pertvduhan cuba membv.nuh bayi lelaki berusia tujuh tahun antara jam 7 pagi dan 2.45 petang, 22 September 2021 di sebuah rumah di Taman Desa Pelancongan 2.

Nursahidah Amran, 22, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap pertudvhan tersebut setelah pertvduhan dibacakan di hadapan Hakim Norita Mohd Ardani.

Dalam pertuduhan itu, Nursahidah didakwa telah mengh3ntak sehingga menc3derakan kepala m4ngsa di mana tertuduh mengetahui perbuatan itu boleh menyebabkan kem4tian pada mangsa. Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 307 Kanun Kes3ksaan, jika disabit kes4lahan boleh dihvkum p3njara maksimum 20 tahun.

Tertuduh juga tidak mengaku bersalah atas pertuduhan pilihan iaitu meng4niaya m4ngsa sehingga menyebabkan kec3deraan fizikal di tempat dan masa yang sama. Bagi pertuduhan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, jika sabit kes4lahan boleh did3nda maksimum RM50,000 atau p3njara sehingga 20 tahun atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan dikenalikan Timbalan Pendakwa Raya Afiqa Liyana Razman dan Afiqah Izzati Mazlan, manakala tertuduh diwakili peguam Muhamad Syahrul Nizam Mohd Rabi dan Mohamad Salihen Astor.

Tertuduh dibenarkan diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin serta syarat tambahan tidak boleh mengg4nggu saksi. Sebutan semula k3s ditetapkan pada 30 November 2021.

Terdahulu, media melaporkan bapa kepada mangsa membuat l4poran polis pada 24 September 2021 kerana mensy4ki anaknya did3ra dan cuba dibv.nuh oleh pengasuh berkenaan.

Difahamkan, m4ngsa dihantar kepada pengasuh terbabit pada pagi Rabu dalam keadaan sihat dan baik. Namun pada jam 2.35 petang, pengasuh menghubungi pengadu untuk mengambil anaknya kerana m4ngsa terjatuh dari ‘baby walker’.

Sebaik tiba di rumah pengasuh, pengadu mendapati kepala anaknya mengalami b3ngkak, lalu bertanya punca kec3deraan anaknya. Pengasuh kemudian memaklumkan, mangsa terj4tuh ketika didukung.

Mangsa terus dibawa ke hospital dan pemeriksaan mendapati berlaku pend4rahan di kepala dan tempvrung kepala mangsa r4tak. Mangsa pada ketika itu berada dalam keadaan tidak s4dar dan kr1tikal.

Ekoran kejadian itu, pengasuh terbabit dit4han dan ketika dis1asat dia mengaku mengh4mpas kepala m4ngsa sebanyak dua kali ke lantai kerana b4rang mangsa tidak berh3nti menangis. Dia hanya berh3nti melakukan perbvatan tidak bertanggvngjawab itu selepas menyedari m4ngsa tidak sed4rkan d1ri.

Sumber: Bernama, Harian Metro

About admin

Check Also

[Video] Detik-Detik Pegawai SPRM Ditudvh Menipu Berlari Dari Pihak Media, Ada Yang Nyaris Jatvh

JOHOR BAHRU: Seorang daripada dua pegawai Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia (SPRM) nyar1s jat0h tangga ketika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *