Tak Boleh Mem4ndu Pakai Selip4r Atau Berkaki Ay4m? Ini Penjel4san JPJ

Memandu kenderaan, lebih-lebih lagi untuk perjalanan jauh memerlukan rehat yang cukup, selain konsentr4si yang penuh terhadap apa yang berlaku di sekeliling kita bagi mengelakkan berlakunya kem4.langan.

Selain itu, pastinya ramai yang diluar sana sering memandu menggunakan selipar atau lebih selesa berkaki ay4m semasa memandu, lebih-lebih lagi jika tersangkut dalam keses4kan lalu lintas kerana kaki terlamp4u lengvh memakai kasut dan sebagainya.

Baru-baru ini, tul4r sebuah video pendek di laman s0sial yang dir3kod di Pulau Pinang dan menunjukkan seorang pegawai polis trafik telah bertanyakan sama ada pemandu tersebut mengen4kan selipar atau kasut.

Difahamkan, sekiranya didapati bers4lah mengenakan selipar semasa memandu, anda boleh diken4kan sam4n sebanyak RM150. Persoalan yang timbvl dalam kalangan wargan3t semestinya betul atau tidak tentang perkara yang disebutkan itu.

Bagi mengelakkan kekel1ruan, pihak Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) baru-baru ini tampil memberikan penjel4san terhadap und4ng-und4ng dan akta tersebut.

“Adalah suatu kes4lahan untuk pemandu kenderaan perkhidmatan awam (PSV) seperti teksi, bas, lori dan e-hailing untuk memandu tanpa mengenakan kasut”

Menurut jurucakap JPJ, sekiranya pemandu PSV ini mel4nggar perkara tersebut, mereka ini boleh dikenakan s4man sebanyak RM150 bukan sahaja kerana tidak memakai kasut, tetapi turut boleh dis4man sekiranya tidak mengenakan pakaian yang kemas.

Untuk pengetahuan, mereka yang memandu PSV ini boleh diperiksa dari semasa ke semasa di bawah peruntukan Peraturan Kenderaan Perkhidmatan Awam (Pelesenan dan Tingk4h L4ku Pemandu, Konduktor dan Penumpang) 1959.

Namun, kesal4han tidak mengen4kan kasut atau berkaki ay4m semasa memandu tidak termaktub dalam mana-mana Akta Pengangkutan Jalan.

Walaupun bukanlah suatu kes4lahan dari segi und4ng-und4ng, memandu menggunakan selipar adalah sesuatu yang boleh memb4hayakan menurut pensyarah automotif, selipar yang basah boleh menyebabkan kesilapan dalam menekan pedal.

Jangan main-main tau, walaupun nampak kecik, cuba bayangkan selipar tersangkut pada pedal brek atau minyak, kan boleh sebabkan kem4.langan.

SUMBER : LobakMerah

About admin

Check Also

[Video] Detik-Detik Pegawai SPRM Ditudvh Menipu Berlari Dari Pihak Media, Ada Yang Nyaris Jatvh

JOHOR BAHRU: Seorang daripada dua pegawai Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia (SPRM) nyar1s jat0h tangga ketika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *