[Video] “Ini yang kita mau, kvtip semua k0n cop parking tu” – Netiz3n puji tindak4n teg4s MPAJ b4nteras amalan cop parking

Sudah menjadi satu kebias4an bagi penduduk di perumahan pangsapuri yang selalu ‘cop parking’ walaupun tahu petak parkir yang disediakan itu adalah untuk kegunaan semua penduduk di kawasan tersebut. Hal ini berlaku kerana kebanyakan pemilik rumah mempunyai lebih dari sebuah kenderaan menyebabkan petak parkir yang disediakan tidak mencukupi.

Disebabkan kesuk4ran mendapatkan petak parkir, ada segel1ntir penduduk yang mementingkan diri bertind4.k melakukan amalan cop parking dengan menggunakan pelbagai objek seperti kon, kerusi, tong dan lain-lain agar petak parkir tersebut tidak diambil oleh pengguna lain.

Namun, amalan seperti ini adalah tidak w4jar dilakukan lebih-lebih lagi petak parkir yang disediakan itu adalah kemudahan awam untuk penduduk di kawasan itu. Tindakan tidak bert4nggungjawab itu juga mel4nggar und4ng-und4ng dan mana-mana penduduk yang berbuat demikian boleh dikenakan tind4kan.

Baru-baru ini, Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) menjalankan operasi menghapvskan amalan cop parking di sebuah perumahan flat yang menyaksikan pelbagai obj3k yang digunakan untuk cop parking dir4.mpas menggunakan dua lori MPAJ.

Operasi MPAJ itu sempat dirakam oleh salah seorang penduduk yang turut berpvas hati dengan tindakan teg4.s pihak berkenaan bagi memberi pengaj4ran kepada penduduk terbabit.


“Yes! Inilah yang kita mahu. Itu dia.. kutip semua kon-kon itu. Baru diorang buka mata. So selepas ini tak payahlah nak cop cop parking ye,” katanya.

Sementara itu di media sosial, netiz3n turut memuji tindakan teg4s MPAJ dan menyarankan pihak berku4.sa mengeluarkan komp4un/s4man terhadap penduduk terbabit agar tidak mengulangi am4lan yang tidak bert4nggungjawab itu.

“Alang-alang ambil tong, kasi sam4n/komp4.un terus pada owner rumah yang rata-rata orang seperti ini p4ntang ditegur,” kata Jie Jie.

“Tak mampu, buat cara tak mampu. Nak rumah siap parking, beli atau sewa kondominium terus. Duduk flat ni, siapa cepat dia dapat parking,” kata Yie Lekir.

Sumber: Facebook

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *