Pelik Kenapa Polis Selalu Sentuh Bahagian Belakang Kereta Ketika T4han Pemandu, Rupanya Ini Sebabnya

Meminta pemandu untuk menunjukkan lesen dan nombor pendaftaran mereka merupakan prosedur biasa daripada pegawai polis semasa hentian lalu lintas. Walau bagaimanapun, mungkin terdapat segelintir pemandu yang tidak menyed4ri aksi pegawai polis menyentuh lampu belakang kereta.

Terdapat banyak sebab mengapa polis di Amerika Syarikat akan menyentuh lampu belakang kereta ketika sedang men4han pemandu kereta tersebut. Menurut Law Dictionary, sebelum kamera dipasang di dashboard kenderaan polis, mengetuk lampu belakang adalah cara mereka untuk meninggalkan bvkti pertemuan.

Cap jari yang ditingg4lkan di kenderaan tersebut akan menjadi bukti bahawa wujud interaksi antara pegawai polis dengan pemandu kenderaan. Hal ini sebagai langkah berjaga-jaga sekiranya sesuatu berlaku kepada pihak polis semasa hentian lalu lintas dijalankan.

Cara ini juga dapat membantu pegawai polis yang lain untuk mengesan anggota pasukan yang hilang walaupun tanpa bvkti video jen4yah yang berlaku. Trooper Steve Montiero turut menyokong teori ini dengan memberitahu kepada media News 6, “Ketika pegawai undang-undang melakukan hentian lalu lintas, ada banyak prosedur yang perlu dilakukan. Tidak hanya demi keselamatan pemandu, tetapi juga untuk keselamatan petugas. Salah satu prosedur tersebut dapat menjadi bvkti berlakunya interaksi antara pegawai polis dengan kereta itu seperti menyentuh bahagian lampu belakang.”

Antara sebab lain pegawai polis bertindak sedemikian adalah untuk mengejutkan pemandu. Mungkin terdapat pemandu yang membawa bahan terl4rang di dalam kereta seperti senj4ta ap1, pelvru atau d4dah. Lantas, mereka akan berusaha untuk menyembunyikan bahan-bahan terl4rang tersebut sebelum pegawai polis menghampiri tingkap.

Pemandu biasanya akan berhenti seketika setelah mendengar bunyi ketukan dan ia membuatkan pihak polis mempunyai lebihan masa untuk mengetahui apa yang cuba disembunyikan oleh pemandu tersebut. Oleh sebab inilah pihak polis akan menyentuh lampu belakang kereta pemandu, iaitu untuk mengejutkan orang di dalamnya.

Taktik polis ini juga bertujuan untuk memastikan bagasi dalam keadaan terkunci supaya tidak ada yang dapat lari keluar daripada bagasi tersebut. Trooper Montiero berkata, “Mungkin kedengaran agak “g1l4”, tetapi ia ingin memastikan bahawa tidak ada yang melompat keluar daripada bagasi dan dilindungi dengan betul.

Sumber: The Sun

About admin

Check Also

[Video] Detik-Detik Pegawai SPRM Ditudvh Menipu Berlari Dari Pihak Media, Ada Yang Nyaris Jatvh

JOHOR BAHRU: Seorang daripada dua pegawai Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia (SPRM) nyar1s jat0h tangga ketika …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *