[Video] Mist3ri Lelaki ThaiIand Duduk Dalam Ku4li Pan4s Akhirnya Terungk4i! TAK SANGKA, Ini Sebabnya. Mesti Ram4i Yang Terkejvt

Sebuah video telah dimuat naik ke laman Faceb00k yang mem4parkan kehebatan seorang sami Bddha di ThaiIand yang duduk bert4pa di dalam kawah yang berisi minyak dengan dibak4r dengan ap1 m4rak dibawahnya dan telah menjadi vir4l di internet satu dunia.

Keheb4tan lelaki tersebut telah menjadi bualan ramai warga ThaiIand dimana kebanyakan memuji kehebatan Sami tersebut dan ada mengatakan itu hanyalah hel4h semata-mata.

Para penonton yang hadir memberikan bar4ngnya disentuh oleh biksu ini untuk dijadikan jimat. Namun tak lama setelah video ini ber3dar, seorang ahli sains memb0ngk4r keb0hong4n di dalamnya!

Ahli sains di Universitas Chulalongkorn, Jassada Denduangboripant, mengatakan bahwa tak ada bvkti bahwa minyak hal yang demikian benar-benar mend1dih.

“Tiada sebarang bvkti menunjukkan minyak itu dalam keadaan p4nas dan mengg3legak. Satu sahaja cara nak tahu sama ada dia duduk dalam minyak yang betul-betul pan4s atau tidak adalah dengan menyukat suhu kepan4san minyak ketika itu.”

“Minyak tidak kelihatan p4nas dan menggeleg4k serta kawah itu kelihatan p3lik, mungkin terdapat satu lagi lapisan yang mampu menurunkan suhu kepan4san minyak,” katanya.

Jikalau diperhatikan lama lama, kuali yang digunakan cukup unik, sepertinya kuali tersebut memiliki dua tingkatan dimana lapisan tengah diantara keduanya dapat jauh mengurangi hantaran panas ap1 yang menyala di bahagian bawah kuali. Selain itu, Apabila ia memasukkan air sebelum memasukkan minyak, maka minyak tidak akan menjadi terlalu p4nas.

Jassada juga memberitahu sebuah cara mudah untuk memastikan apakah biksu ini benar s4kti atau hanya menggunakan sains untuk memb0hongi orang-orang: cukup gunakan termometer untuk mengukur suhu minyak di dalam kuali!

Dari pemerhatian kita sendiri berdasarkan video dibawah, sudah boleh nampak ia hanyalah satu “tr1ck” untuk menjayakan aksi hebat tersebut.

Berikut ini video selengkapnya

Berdasarkan log1k akal pun tahu, minyak kalau p4nas tentu akan mengeleg4k, mungkin terdapat lapisan lain yang anti hab4 dibawah kawah tersebut. Penonton mungkin terlalu tervja sampai tak perasan benda-benda rum1t macam yang diterangkan oleh pakar sains tersebut.

Sumber/Kredit : lnternet, Yovtube

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *