[Video] Tular Ik4n Haru4n ‘Raks4sa’ Didakwa Seberat 500kg Di Tepi Sungai, Rupa-rupanya…

Bagi setiap kaki p4ncing, pasti sudah cukup kenal dengan kepelbagaian spesies ik4n air masin dan ik4n air tawar yang mendiami perairan kita. Antara spesies ik4n air tawar yang sering dicari pemancing ialah kelah, sep4t dan haru4n.

Menyentuh tentang ik4n haru4n, spes1es ini banyak dijumpai di kawasan air pay4u dan biasanya didapati di sekitar negara-negara Asia Tenggara termasuklah di Indonesia dan Malaysia.

Merujuk Umpan, ik4n yang dinamakan dengan nama saintifik Channa striatus ini dikatakan memiliki kemampuan daya bert4han hidup atau surviv4l yang sangat tinggi.

Antara kawasan perairan air tawar yang menjadi lokasi habitatnya termasuklah di sungai, terusan, sawah padi, tali air, bekas lombong, paya, kolam tadahan, kolam terbi4r dan seumpamanya.

Haru4n terbesar di dunia, miliki berat 500 kg?

Namun baru-baru ini, tular di media sosial mengenai rakaman seekor ik4n haruan yang bersaiz sangat bes4r. Dikatakan berat ik4n haruan ‘gerg4si’ tersebut mampu mencapai sehingga 500 kilogram, ianya menjadi persoalan bagaimanakah ik4n sebesar itu boleh wujvd di sungai berkenaan.

Bagaimanapun segala persoalan ini terjawab apabila haruan gerg4si itu sebenarnya merupakan replika yang dicipta oleh Jambrong 99 atau bahasa mudahnya, itu hanyalah sekadar patvng buat4n tangan.

Jambrong ada berkongsi proses pembuatan ikan haruan gergasi tersebut menerusi laman Youtube miliknya baru-baru ini. Segalanya bermula dengan pengalih4n serta penyvsunan batu-batu sungai yang berada di situ.

Badan ik4n itu dibentvk hanya menggunakan batu-batu sungai tersebut. Setelah itu, Jambrong menggunakan simen bagi membentukkan lagi struktur binaan menjadi lebih sempurna seperti ik4n haru4n sebenar.

Sis1k pada badannya pula dilorekkan menggunakan sejenis al4t t4jam. Ini penting bagi menampakkan lagi bentuk sebenar ik4n haruan secara lebih realistik. Prosesnya berakhir dengan fasa mengecat mengikut warna asal haru4n.

Ikuti perkongsian Jambrong melalui videonya di bawah ini.

Sumber: Jambrong 99 / Umpan / Wikipedia

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *