[Video] Abang Bomba K0ngsi Petrol Dengan Penungg4ng Motosikal Und4ng Tul4r

Jangan sangka tugas Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia terhad kepada mem4dam keb4.karan, kem4.langan jalan raya, benc4.na 4lam, mengendali h4iwan berbis4 dan menyelam4tkan kuc1ng yang terper4ngkap di tempat tinggi semata-mata.

Banyak lagi khidmat yang sering disalurkan badan beruniform ini yang tidak diketahui ramai. Namun, perkongsian yang dimuat naik Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia dari pengguna TikTok Ghazali Shaffiee memang lain dari yang lain.

Video berdurasi 1 minit 8 saat itu menunjukkan sebuah jentera bomba tiba-tiba berhenti di tepi lebuh raya selepas melihat seorang penungg4ng menolak motosikalnya.

Dari bahasa tubuh perbualan di antara tiga anggota bomba dengan penungg4ng tersebut, terbukti motosikalnya kehabisan minyak.

“Ros4k ke bang?,” tanya anggota Bomba tersebut kepada penunggang motosikal.

“Minyak h4bis bang,” jawab penunggang motosikal.

“Alhamdulillah, kalau miny4k h4bis kami boleh bantu sebab dalam jentera memang ada minyak untuk m3sin. Kalau nak tolak ke pam minyak dalam 8km jugalah,” kata anggota itu lagi sambil mengisi penuh tangki motosikal tersebut.

Malah, menerusi perbualan ringkas mereka, difahamkan penunggang tersebut hanya minta diisikan sedikit saja p3trol, cukup sekadar sampai ke pam minyak.

Namun, permintaan ditolak anggota bomba tersebut yang terus memenvhkan t4ngki minyak motosikal terbabit.

Rakaman bantuan yang diberi anggota bomba terbabit dikongsi semula di akaun Facebook Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia sehingga tular dan mendapat hampir 80,000 tanda suka.

Ru4ng k0men juga dihujani kata-kata semangat, per4ngsang, kek4guman serta ucapan terima kasih dari w4rganet. Berikut antara perkongsian mereka.

“Semua anggota badan beruniform memang insan hebat. Al-Fatihah untuk wira negara arw4h Adib,” ucap Mohd Ghafar.

“Terima kasih untuk semua bomba di Malaysia. Andalah wira yg tak didendang. Cita-cita dulu ni, tapi rezeki tak tertulis dekat situ jadi buat semua abang-abang bomba, semoga kalian sentiasa di bawah rahmat Allah dan selamat di setiap operasi amin,” demikian doa Nabil Faez.

“Terbaik! sepatutnya pihak atasan bomba beri penghargaan kepada anggota-anggota yang buat kerja-kerja amal begini,” kata Habib Omar pula.

“Alhamdulillah, memang terbaik abang-abang bomba. Kvcing naik atas bumbung rumah saya pun depa tolong turunkan,” kongsi Azirah Md Saad. FMT

Video

Abang bomba kongsi petr0l dengan penunggang motosikal undang tul4r

SUMBER : Sinar, Mykmu

About admin

Check Also

Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *