Al-Quran Sangat Mel4rang Merebvt Suami Atau Isteri Orang

Berd0sa jalin hubungan dengan individu yang sudah berumah tangga, apatah lagi menyebabkan berlaku percer4ian.

Merebut pasangan samada suami atau isteri milik orang lain terutamanya di kalangan kenalan terdekat sama seperti merampas hak milik orang lain yang akan mengakibatkan persengket4an.

Memang tiada istilah k4rma di dalam agama Islam namun, sebagai seorang muslim, kita haruslah percaya bahawa setiap perbuatan yang baik akan dibalas baik dan setiap perbuatan yang j4hat akan mendapat balasan yang setimpalnya.

Hakikatnya, keruntuhan hidup pasangan suami isteri sehingga berlaku percer4ian sering dikaitkan dengan kemunculan orang ketiga, sama ada campur tangan keluarga atau pasangan menjalin hubungan dengan individu lain.

Mengulas isu orang ketiga ini, pakar motivasi terkenal, Wan Akashah Wan Abdul Hamid, berkata, individu yang berniat untuk mervntuhkan rumah tangga orang lain adalah melakukan d0sa, malah menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang juga har4m hukumnya. Ini termasuk mengirim khidmat sistem pesanan ringkas (SMS) atau mengadakan pertemuan dengan seseorang yang sudah mendirikan rumah tangga.

“Menjalin hubungan dengan suami atau isteri orang h4ram hukumnya kerana pujuk rayu dalam perhubungan itu punca kepada kejah4tan sebab Allah sudah mengatakan jangan hampiri z1na.
“Jika wanita mengetahui lelaki yang didampingi itu adalah suami orang, tetapi tetap meneruskan perhubungan berkenaan, ia membuktikan wanita terbabit memiliki iman yang lem4h dan hati yang ker4s,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.
Cinta yang halal ialah cinta kepada isteri atau suami sendiri.Manakala yang har4m ialah mencintai yang bukan hak dan kepunyaan kita iaitu isteri atau suami orang lain.

Sesungguhnya perbuatan mencintai isteri atau suami orang lain adalah punca kepada kervntuhan dan keh4ncuran rumah tangga sesebuah keluarga , dan perbuatan tersebut amat dimvrkai oleh Rasulullah SAW sebagaimana dalam sebuah hadis :
ليس منا من خبب ( اي فسد ) إمـــرأة على زوجها
“Bukan dikalangan kami (umat nabi Muhammad) orang yang meros4kkan hubungan seorang isteri dengan suaminya”
(HR Abu Daud : 2175 dan dinilai SAHIH oleh As-Syaikh Al-Albani dalam “Sahih wa dho’if Sunan Abi Daud”)

Wan Akashah berkata, berdasarkan pengalaman, punca utama kepada permas4lahan yang berlaku dalam rumah tangga biasanya disebabkan lelaki yang menjerumuskan diri mereka dalam hubungan terlar4ng seperti itu.
Katanya, kepercayaan isteri terhadap suami yang keluar rumah untuk mencari rezeki dikhi4nati apabila suami menggunakan kesempatan berada jauh daripada isteri untuk bersama wanita lain.

“Suami yang berlaku cur4ng sebenarnya sudah mel4nggar amanah Allah kerana isteri adalah amanah yang diberi kepada mereka untuk dijaga sebaiknya.
“Malah, jika hati isteri dis4kiti, dikec3wakan, diani4ya atau isteri berasa kecil hati sekalipun, itu adalah satu pengani4yaan dilakukan suami yang termasuk dalam pengab4ian nafkah batin,” katanya.

Katanya, isteri yang tidak mampu menangani masalah seumpama itu diharuskan untuk menuntut cer4i daripada suami sama ada melalui cer4i taklik, fasakh atau khuluk.
“Banyak kes membabitkan orang ketiga ini berlaku dan har4m hukumnya jika orang ketiga ini mer4mpas hak wanita lain dan memis4hkan hubungan antara suami dan isteri serta ayah dan anak-anak.
“Sebenarnya, lagi terkenal seseorang individu itu, lagi besar uji4n yang dihadapinya dan ianya perlu dilalui dengan penuh kesabaran.

“Untuk melepasi uji4n yang mencab4r hingga boleh menjejaskan nama baik, kita perlu menjaga hubungan dengan Allah dan kecu4ian dalam hal penting itu menjadi pvnca berlaku perkara tidak diingini,” katanya.
Paling penting, katanya, pasangan yang berhadapan dengan masalah orang ketiga perlu bermuhasabah diri, mencari kesil4pan dan memperbaikinya.

Perlakuan suami mencintai isteri orang lain dan isteri mencintai suami orang lain adalah perbuatan yang telah lama berlaku , malah dirakamkan oleh Allah swt dalam al-Quran al-Karim.Kisahnya ialah bagaimana isteri seorang pembesar yang menyimpan perasaan cinta kepada orang lain yang bukan suaminya sehingga sanggup melakukan perbuatan yang diluar kewar4san akal fikiran.Wanita tersebut ialah isteri kepada Al-Aziz ( Gelaran bagi seorang Raja di Mesir ) yang mencintai Nabi Allah Yusof alaihissalam.( Surah Yusof ayat 23 – 35 )

Ketahuilah , sesungguhnya perbuatan mencintai isteri / suami orang lain adalah perbuatan k3ji yang datangnya dari god4an sy4itan lantaran menuruti kehendak dan tuntutan n4fsu syahw4t yang tidak dibendung dengan iman dan taqwa kepada Allah swt.Rasulullah saw berpesan kepada umatnya agar sentiasa melawan hawa nafsu yang boleh menjerumuskan manusia kelembah dos4 dan kehin4an sebagaimana sabdanya :
المهاجر من هجر ما نهى الله عنه والمجاهد من جاهد هـــواه
“Orang yang berhijrah ialah hijrah dari hal-hal yang dil4rang oleh Allah swt dan orang yang berjuang itu ialah yang berjuang melawan hawa nafsvnya.”

“Selepas itu, perlu menjauhkan diri daripada orang ketiga ini dan tidak boleh menjadikannya sebagai kawan sekalipun kerana jika niat baik, ia tetap menimbulkan f1tnah. Kena tutup buku dan jangan buka ruang langsung kepada orang ketiga ini,” katanya.
Penceramah agama, Datuk Siti Nor Bahyah Mahamood, pula berkata Islam sudah menetapkan peraturan berhubung pergaulan antara lelaki dan wanita.

“Kita perlu tahu tanggungjawab dan pandai mengawal diri kerana jika dalam hati ada perasaan terhadap orang lain, ia sangat berbah4ya.
“Bagi pasangan yang dig4nggu orang ketiga, mereka perlu berbincang untuk mengatasi masalah itu bagi mengelak percer4ian dan untuk orang ketiga pula, dinasihatkan supaya tidak membina rumah tangga atas keh4ncuran hati wanita lain.
“Jika orang ketiga itu sudah berkahwin dengan lelaki berkenaan, dia perlu memahami hati isteri pertama yang rela berkorban untuk menerima kehadirannya kerana ia bukan satu keputusan yang mudah,” katanya.

Hakikatnya, impian setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga mahu bahtera yang dilayari itu kekal sehingga ke akhir hayat, tetapi ada di antaranya yang rebah di pertengahan jalan. Cabaran kehidupan berumahtangga diumpamakan seperti membina rumah di tepian pantai, yang akan dipvkul gel0ra tanpa mengira masa dan hanya mereka yang kent4l saja mampu mendepani cab4ran itu.

“Dalam Islam, memang tidak ada istilah karm4 tetapi tindakan seperti ini pastinya akan mey dengan doktrin sebab akibat, pelaku kej4hatan akan mendapat s1ksa atas d0sanya yang berbuat baik akan mendapat pahala,” ujar pengamat Hukum Islam di Banjarmasin, Hj Mariani MHI, kepada BPost Onlin

About admin

Check Also

Menjelang Kiam4t, Kaabah Akan Diangkat Kelangit Bila Perkara Ini Berlaku

Gambar Sekadar Hiasan Dalam keh4ngatan proses meruntuhkan dan perluasan Masjidil H4ram kini, pada suatu hari …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *