[Video] Lepas 3 Tahun Bercinta, Pasangan Kekasih Terpaksa Pvtus Hubungan Kerana Kedua-duanya Pembawa Tal4semia

Sebelum berkahwin, setahu admin kita hanya perlu menjalani ujian darah untuk memastikan sama ada pasangan tersebut mempunyai H1V atau tidak kerana ia adalah salah satu syarat untuk berkahwin di Malaysia.

Tapi korang pernah dengar tak tentang penyakit Tal4semia? Ia adalah peny4kit berkaitan darah yang diwarisi secara genetik yang menyebabkan hem0globin dalam sel darah merah menjadi tidak normal.

Ia juga secara tak langsung akan buatkan saluran bekalan oksigen dan nutrien dalam badan jadi terg4nggu.

“Lepas 3 tahun bercinta, kami dapat tahu rupanya pembawa tal4semia min0r”

Disebabkan hal inilah sepasang kekasih di Indonesia memutuskan untuk berp1sah dan kisah tersebut telah dikongsikan oleh @szasaccount di TikTok.

Menerusi video tersebut, pengguna TikTok ini memberitahu yang dia bersama kekasihnya sudah bercinta selama 3 tahun sebelum kedua-duanya mendapat tahu yang mereka pembawa gen tal4semia minor.

Bimb4ng ia akan membawa r1siko tinggi kepada anak-anak jika hubungan mereka diteruskan, pasangan ini akhirnya memvtuskan untuk berp1sah.

Saya yang mengetahui hid4pi talas3mia terlebih dahulu. Kerana sudah lama bercinta, bapa meminta kami melakukan ujian tal4semia.

“Kami tahu semua risik0 jangka pendek dan panjang. Malah untuk buat uji4n pun kami siapkan ment4l dan fizikal kerana bimbang keputusannya sama.

“Jadi ia bukan mudah buat kami. Men4ngis dan perasaan t4kut sudah kami lalui berbulan-bulan.

“Tal4semia tidak boleh sembuh. Kalau boleh sembuh lain ceritanya. Dan ini risik0 besar buat anak-anak,” tulis Szasa di komen.

Selepas berbincang, pasangan ini kemudian memilih untuk menjadi sahabat baik dan menjadikan hari terakhir mereka pada majlis perkahwinan abang teman lelaki tersebut.

“Keep spre4ding aw4reness kak”

Video yang mendapat lebih 363,000 likes ini menerima pelbagai komen positif daripada netizen dan ada juga memuji pasangan ini kerana memberi kesedaran kepada orang ramai betapa pentingnya membuat ujian tal4semia sebelum berkahwin.

Apa-apapun ramai juga yang mendoakan semoga kedua-duanya bertemu dengan pasangan yang sesuai di masa hadapan.

Sebagai info, bagi individu yang telah dis4hkan sebagai pes4kit tal4semia, korang kena pastikan pasangan hidup bukanlah pembawa gen peny4kit ini kerana dib1mbangi anak-anak bakal menghid4p Bet4 Tal4semia Major.

Penghid4p peny4kit ini memerlukan rawatan sepanjang hayat kerana penghasilan darah merah yang kurang dan tak dapat berfungsi secara optimum.

Sumber : Tiktok / LobakMerah

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *