“Hebat penyamaran”- Jangan Tertipv, ‘3 Ekor Ul4r’ Ini Sebenarnya Hanyalah Seek0r Ram4-r4ma

Ser4ngga seperti kupu-kupu dan ram4-r4ma sememangnya terkenal dengan kecantikan sayap mereka yang mempunyai pelbagai warna. Namun, tahukah anda, sayap ram4-r4ma selalunya berwarna coklat atau kelabu untuk mempertahankan diri mereka daripada haiwan pem4ngsa.

Baru-baru ini, viral di media sosial beberapa keping gambar yang dikongsikan oleh pengguna Twitter Rob Allam. Gambar tersebut dilihat seperti ada tiga ek0r ul4r namun sebenarnya tiga ek0r ul4r itu hanyalah seek0r ram4-ram4 yang sedang menyamar!

Menurut Daily Star, rama-rama jenis Attacus Atlas itu merupakan antara spesies lepid0ptera yang terbesar dan jangka hayat serangg4 ini hanyalah dalam masa dua minggu.

Selalunya, dalam tempoh tersebut, mereka akan bertelur dan menjaga telur mereka daripada haiw4n pem4ngsa. Uniknya, mereka mempertahankan telur mereka itu dengan menyamar menjadi ul4r.

Saiznya pula agak besar, lebih kurang sebesar tangan manusia. Difahamkan, r4ma-ram4 jenis ini lazimnya ditemui di kawasan Asia.


Rata-rata netizen juga terpegun dengan kehebatan penyamaran haiw4n ini. Kalau tak diperhatikan betul-betul, memang kebanyakan orang akan ingat tu adalah tiga ek0r ul4r di atas pokok.

Ada yang kata kat Malaysia ada ram4-ram4 jenis ni tau.

Sumber: Daily Star, Twitter @thegallowboob

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *