[Video] Detik-Detik Pegawai SPRM Ditudvh Menipu Berlari Dari Pihak Media, Ada Yang Nyaris Jatvh

JOHOR BAHRU: Seorang daripada dua pegawai Suruhanjaya Penceg4han Rasu4h Malaysia (SPRM) nyar1s jat0h tangga ketika cuba mengel4k wajahnya dirakam media dalam kejadian di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, lapor Utusan Malaysia.

Terdahulu, kedua-dua penjawat awam itu didakw4 atas pertud0han men1pu seorang penguat kuasa untuk menyerahkan wang tunai sebanyak RM40,000 bagi menyeles4ikan kes yang dis1asat agensi tersebut pada minggu lalu.

Mereka ialah Penolong Penguasa P29 yang bertugas di SPRM cawangan Kluang, Amir Izham Shahak, 32, dan Penguasa P42 yang berkhidmat di SPRM Johor Bahru, Wan Kamarul Za’im Wan Mansor, 34.

Amir mengaku bers4lah manakala Wan Kamarul mengaku tidak bers4lah atas pertud0han yang dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Datuk Ahmad Kamal Arifin Ismail.

Mengikut kertas pertud0han, mereka didakw4 men1pu seorang penguat kuasa berusia 35 tahun dengan meminta wang tunai RM40,000 kononnya untuk menyelesaikan kes yang disi4sat SPRM Johor ke atas lelaki terbabit.

Perbuatan itu didakw4 dilakukan di sebuah kedai makan di Jalan Benut, Kampung Ibrahim Majid, Simpang Renggam, Kluang, pada pukul 7.57 malam, 14 Oktober lalu.

Bagi perbuatan itu, kedua-dua tertud0h didakw4 mengikut Sek5yen 417 Kanvn Kes3ksaan dan dibaca bersama Sek5yen 34 akta sama yang membawa hukoman penj4ra maksimum lima tahun atau dengan dend4 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kes4lahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakw4 Raya, Suhaili Sapun manakala Amir Izham diwakili peguam, Mohd. Salleh Togimin sementara Wan Kamarul Za’im pula diwakili Mohd. Azlan Shah Mohd. Allias.

Terdahulu, Timbalan pendakwaraya Suhaili Sapun menawarkan jaminan masing-masing sebanyak RM35,000 beserta seorang penjamin selain syarat tambahan iaitu menyerahkan passport antarabangsa ke mahakamah, lapor Bernama.

Bagaimanapun, peguam Mohd Salleh Togimin yang mewakili Amir Izham memohon penangguhan huk0man serta jaminan dikurangkan kerana anak guamnya menanggung isteri yang tidak bekerja serta tiga orang anak.

Peguam Mohd Azlan Shah Mohd Allias yang mewakili Wan Kamarul Za’im pula memohon agar jamin4n dikurangkan kerana anak guamnya menyara isteri yang mengand0ng serta empat orang anak.

Hakim Datuk Ahamad Kamal Arifin Ismail kemudiannya membenarkan jaminan masing-masing sebanyak RM7000 dengan seorang penjamin selain passport antarabangsa diserahkan kepada mahkamah.- Buletin TTKM-

Sumber : https://www.dnq.pw/

About admin

Check Also

[TERKINI] Kes Bvnuh, C3derakan Zulfarhan Osman: 18 Penuntut UPNM Didapati Bers4lah Disebabkan Kem4tian

Penantian keluarga mangsa berkenaan kes bvnuh melibatkan anak mereka, Pegawai Kadet Laut UPNM Zulfarhan Osman …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *