“Sangkakan Epal, Rupa-Rupanya…” , Dua Budak Meningg4l Dunia Termakan Buah Beracvn

Sepasang adik beradik dilaporkan m4.ut selepas termakan buah beracvn yang disangka sebagai buah epal.

Kanak-kanak yang berusia tiga dan lima tahun itu telah memetik dan makan buah yang ditanam di kebun neneknya pada 17 Oktober lalu. Beberapa jam selepas mereka makan buah berkenaan, mereka dilaporkan mengalami munt4h tervk.

Menurut Daily Star, kedua-dua mereka difahamkan telah makan dari pokok kecil yang dikenali sebagai ‘bola de toro’ atau ‘huevo de toro’ di kampung Montecitos yang terletak di perbandaran Rio de Oro, Colombia.

Agensi berita tempatan Noticias RCN melaporkan bahawa keluarga itu datang melawat negara itu daripada Venezuela semasa insid3n terbabit.

Jiran mereka pada ketika itu menyatakan : “Kanak-kanak tersebut beranggapan bahawa buah itu adalah buah epal dan terus memakannya. Pada ketika itu, tiada yang an3h berlaku, namun selang beberapa jam kemudian mereka mula munt4h dan menunjukkan simptom keracvnan.

Kedua kanak-kanak itu terus dibawa ke Hospital Emiro Quintero Canizares dan menerima rawatan selama dua hari, menurut media tempatan El Pilon.

Bapa kepada kanak-kanak itu menyatakan: “Anak lelaki saya telah memakan sebanyak 6 biji manakala anak perempuan saya pula empat biji. Kami bawa mereka ke hospital supaya dapat dirawat, namun kami dari Venezuela dan insuran yang mereka ada tidak cukup, keadaan anak perempuan saya semakin tervk dan apa yang mereka mampu buat hanyalah dengan memberikan serum sehinggalah dia dimasukkan ke dalam ICU, di mana dia meningg4l dunia selepas itu.”

Ibu bapa kepada kanak-kanak itu memutvskan untuk meminta pertolongan daripada Pejabat Ombudsman Colombia agar anaknya yang masih dirawat dapat dipindahkan ke hospital yang dilengkapi dengan peralatan yang lebih baik di Bandar Cucuta.

Walaupun pemindahan tersebut diluluskan, budak lelaki tersebut dilaporkan mengalami serang4n jantvng dan meningg4.l dunia semasa dalam perjalanan dipindahkan ke hospital lain.

Kanak-kanak itu telah tiba di Colombia bersama ibu bapa mereka dari Venezuela yang telah mengalami krisis sosio-ekonomi dan politik sejak 2010.

Sumber: Daily Star

About admin

Check Also

[TERKINI] Kes Bvnuh, C3derakan Zulfarhan Osman: 18 Penuntut UPNM Didapati Bers4lah Disebabkan Kem4tian

Penantian keluarga mangsa berkenaan kes bvnuh melibatkan anak mereka, Pegawai Kadet Laut UPNM Zulfarhan Osman …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *