Mee Goreng Bertukar Tan4h Li4t Berul4t, Ramai Dah ‘Kena’ Di Gerai Berh4ntu Parit-Manong

Lelaki ini berk0ngsikan pengalam4n ser4mnya apabila bekerja sebagai pemandu lori hampir 10 tahun. Seperti yang kita sedia ketahui, ramai pemandu lori yang memandu jauh pada waktu tengah-tengah malam dan pagi bvta. Ikuti perkongsian oleh pemandu lori ini di bawah.

 

Pemandu lori yang dikenali sebagai Yusof (nama samaran) memberitahu sudah menjadi kebiasaan dia akan memandu pada waktu malam dan menggunakan jalan kampung memandangkan ia lebih menjimatkan masa.

Selain itu katanya, jalan kampung membuatkan dia tid4k bos4n dan boleh melihat kawasan persekitaran selain mudah untuk membeli makanan memandangkan terdapat banyak kedai di tepi jalan.

Seperti biasa, ketika dia ditugaskan menghantar barang dari Klang ke Pulau Pinang, Yusof menggunakan jalan kampung melalui Sabak Bernam, Tanjung Karang, Teluk Intan, Parit sebelum masuk semula ke lebuh raya di Changkat Jering, Perak.

Yusof lebih gemar mengikut jalan kampung berbanding lebuh raya. Ketika melewati Parit-Manong, Yusof memberitahu perutnya berasa l4par dan ternampak sebuah gerai di tepi jalan.

“Ketika itu malam tetapi belum tengah malam, banyak gerai masih dibuka tetapi saya tertarik dengan sebuah gerai ini yang menjual kuih muih dan makanan bergoreng.

“Saya beli dua bungkus mi goreng dan bagi RM50 kepada peniaga memandangkan saya tiada duit kecil. Selepas dia serahkan baki, saya terus masuk ke dalam poket dan berlalu pergi,” katanya.

Yusof berkata, bagi menjimatkan masa, dia menikmati mi goreng yang dibeli sambil memandu ke Changkat Jering dan sebelum masuk ke lebuh raya dia singgah di sebuah stesen minyak untuk membuang air kecil.

“Sebelum keluar daripada lori, saya nak simpan duit baki beli mi goreng ke dalam dompet. Tapi masa masukkan tangan dalam poket saya rasa pel1k.

“Macam ada benda lain dalam poket dan bukannya duit. Apabila saya tarik keluar, hanya ada empat keping daun kering! Masa itu merem4ng bulu roma saya,” katanya.

Lokasi gerai sebenarnya tanah perkvburan!

Yusof memberitahu dia berasa tid4k sedap hati dengan mi goreng yang dijam4hnya tadi dan terus membuka sebungkus lagi mi yang dibeli tadi.

Alangkah terkejvtnya Yusof apabila dia mendapati bungkusan itu mempunyai tan4h li4t bercampur cac1ng dan ul4t.

“Tekak saya terus rasa l0ya sebab saya tahu bungkusan pertama yang saya makan tadi buk4n makanan tetapi tanah bercampur ul4t!

“Saya terus berlari ke tandas dan munt4h kembali apa yang saya makan tadi dan bagai dijangka apa yang keluar seperti tanah dan ada benda berger4k,” ceritanya.

Yusof terkejvt apabila mendapati kawasan gerai itu adalah tanah perkburan.

Meskipun trauma dengan kejadian itu, Yusof memberitahu dia tetap meneruskan perjalanan ke destinasi sebelum pulang ke Klang keesokkan harinya.

Perasaan ingin tahunya juga membuatkan dia kembali menggunakan jalan kampung kerana ingin melalui kawasan dia membeli mi goreng tersebut.

“Ketika itu dalam pukul tiga petang dan apabila tiba di lokasi saya terkejvt tempat itu adalah tanah perkburan!,” ujarnya.

Tidak berpuas hati dengan apa dilihatnya, Yusof memberitahu dia singgah ke gerai berhampiran dan bertanya kepada salah seorang penduduk kampung mengenai mist3ri yang dialam1nya itu.

Menurut penduduk kampung, dia bukan orang pertama yang terk3na sebaliknya ramai sudah menjadi m4ngsa terutamanya pada waktu malam.

Sumber: MSTAR

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *