Niat Mahu Kutip S4mpah, Nelayan Temui Barang Yang Menjadikannya Jutawan Sekelip Mata

Seorang nelayan langsung tidak menyangka niatnya mahu mengvtip samp4h untuk bersihkan laut membawa kepada penemuan benda yang sangat berharga. Nasib seorang nelayan di Bengkulu, Indonesia berubah sekelip mata sejak dia menemui beberapa ketvlan seperti lilin ketika keluar men4ngkap ik4n.

Ketulan yang pada awal disangkannya cumalah sampah, rupanya-rupanya adalah mvntah ik4n p4us yang mempunyai nilai yang tinggi dalam pasaran. Ia mampu mencecah harga ribuan ringgit bagi satu kilogram.

Sukardi yang berasal dari Kabupaten Kaur memperoleh pendapatan sebanyak Rp 22 juta bagi setiap satu kilogram mvntah ik4n p4us yang dijualnya. Setakat ini, Sukardi sudahpun memperoleh pendapatan sebanyak Rp 3.3 bilion ( kira-kira RM 927 ribu) hasil penjualan 150 kilogram mvntah ik4n p4us.

Dengan dia masih lagi memiliki simpanan mvntah ik4n p4us sebanyak 200 kilogram, Sukardi dijangka mampu mendapat pulangan sekitar Rp 6 bilion rupiah (RM 1.85 juta) selepas dia bercadang untuk meningkatkan harga jualannya kepada Rp 30 juta sekilogram.

Muntah ikan paus ternyata mendapat permintaan yang tinggi kerana ia digunakan sebagai salah satu bahan dalam pembuatan barang kosmetik dan pewangi kerana sifatnya yang mampu memanjangkan bau wangian supaya kekal lama. Malah, para saintis turut menggelarkan munt4h ik4n p4us ini sebagai emas terapung kerana harganya yang tinggi.

Pada tahun 2016, seorang nelayan di Oman berjaya mendapatkan pulangan sebanyak AS$ 2.5 juta (RM 10.4 juta) setelah menjual 80 kilogram munt4h ik4n p4us seberat 80 kilogram yang ditemuinya. Manakala seorang lelaki di Britain pada 2013 memperoleh sebanyak £100,000 (RM549,623) setelah menjumpai bahan tersebut seberat 2.7 kilogram.

Menurut laporan media di sana, Sukardi dikatakan menemui munt4h ik4n p4us ataupun ambergis itu terapung di antara Pulau Dua dan Pulau Enggano pada 2 September lalu. Munt4h ik4n p4us itu dikatakan berseler4k di lautan ketika ditemuinya.

“Saya sangka objek putih ini sampah dan mengutip memasukkannya ke dalam bot kerana mahu membersihkan laut. “Sampai di rumah, saya melayari Internet dan baru sedar ia adalah munt4h p4us yang mahal harganya,” katanya.

Ujarnya lagi, munt4h ik4n p4us itu mempunyai sifat seperti lilin. Apabila ia di bakar, ia menyala dan mula mencair. Katanya, semenjak berita penemuan munt4h ik4n p4us itu tersebar, dia menerima banyak panggilan yang mahu membeli simpanan munt4h ik4n p4us miliknya.

VIDEO:

“Saya masih simpan 200 kilogram di rumah dan bersedia menjual sekiranya ada yang menawarkan harga yang berpatutan,” jelasnya.

Tak sangka kan dari niat awal mahu kvtip s4mpah, jutawan ini terus menjadi jutawan.

Sumber: Youtube / EraBaru

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *