Penumpang Wanita Menj3rit Dalam Pesawat Saat Menyedari Bayinya Tertinggal Di Airport, Tindakan Pilot Sangat Terpuji

Satu pesawat komersial Arab Saudi terpaksa patah balik bila penumpang memberitahu yang dia tertinggal bayi di airport.

Sebuah pesawat komersial dilaporkan terpaksa berpatah balik ke lapangan terbang Arab Saudi selepas seorang penumpang wanita tertinggal bayinya di terminal.

Pesawat SV832 Saudia dari Jeddah itu difahamkan dalam perjalanan menuju ke Kuala Lumpur dan penumpang wanita itu kemudian menyedari bayinya tiada di sisi lalu memaklumkan kepada kru kabin.

Kejadian itu menyebabkan juruterbang terpaksa meminta kebenaran dari pusat kawalan trafik udara untuk kembali semula ke Jeddah.

Punc4nya adalah kerana ada seorang ibu warganegara Saudi membuat laporan kepada juruterbang yang bayinya tertinggal di ruang menunggu berlepas di Lapangan Terbang King Abdul Aziz.

Bunyi yang sangat pel1k. Tapi itu yang terjadi. Atas dasar tanggungjawab, juruterbang pesawat Flight SV832 tersebut membuat panggilan ke menara kawalan.

Ini atas dasar emerg3ncy dan mendapat kebenaran untuk berpatah balik untuk ambil semula bayi penumpang.

“Alhamdulillah. Sekarang boleh patah balik atau bagaimana?” antara percakapan juruterbang yang dapat dirakamkan.

Operator kepada menara kawalan juga yang terkejut didapati bertanya kepada rakan yang lain tentang protokol yang betul untuk pesawat patah balik.

Sebab kes emerg3ncy sebab bayi tertinggal ni sangat jarang sekali didengari. Sekali lagi operator bertanya untuk betul-betul pastikan yang sebabnya adalah bayi tertinggal.

“Saya bagitau anda, ada seorang penumpang dalam pesawat tertinggal bayi di terminal dan tak mahu penerbangan ini dilanjutkan.”

Selepas keputusan patah balik diluluskan, kedengaran sorak penumpang dari dalam penerbangan. Tenang sungguh juruterbang tu kan. Semoga Allah rahm4ti dia. Kongsikan jika bermanfaat.

Sementara itu di media sosial, netizen memuji tindakan juruterbang yang sanggup berpatah balik agar si ibu dapat mengambil bayinya semula.

Sumber : GulfNews

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *