Rupa Tak Ubah Macam ‘Baby’ Godzill4, Haiw4n Ini Benar-benar Wujud Di Dunia

Rupa Tak Ubah Macam ‘Baby’ Godzill4, Haiw4n Ini Benar-benar Wujud Di Dunia. Pernah tak korang perasan bahawa disekeliling kita adanya spesis h4iwan yang unik dan luar biasa? Ya, banyak daripada spesis ini jarang ditemui terumanya di Malaysia.

Walaupun begitu, beberapa individu dari negara luar menemui haiwan pelik ini di perairan lautan mereka. Haiw4n ini dikenali dengan nama Igu4na Laut atau nama saintifiknya adalah Amblyrhynchus cristatus sejenis haiw4n reptilia yang hanya memakan jenis diet herbivor.

Jangka hayat haiwan ini boleh mencecah 5 hingga 12 tahun dengan saiz 4 hingga 5 kaki. Saiz seek0r igu4na laut ini seperti setinggi saiz lelaki normal 6 kaki. Beratnya boleh mencecah 1 hingga 3.3 paun.

Ia banyak dijumpai di kepulauan Galapagos. Bahkan menurut Charles Darwin, seorang ahli ilmuwan tentang kehidupan haiw4n di dunia mengatakan bahawa haiw4n ini kelihatan meng3rikan dan j1jik.

Ya, haiw4n ini tidak secantik kehidupan laut yang lain kerana ia memiliki rupa yang tidak cantik dan mempunyai mata yang sangat lebar, wajah yang pecah-pecah dan susuk pinggung yang runcing serta kepala yang bertahtakan ‘garam’ yang keras. Oleh kerana itulah, haiw4n ini menjadi haiwan yang unik dan jarang ditemui.

Nampak garang tetapi lembut dan tidak membahayakan manusia.

Walaupun memiliki wajah yang g4rang, tetapi haiw4n ini adalah lembut dan tidak membah4yakan manusia.


Bersifat herbivor yang hanya memakan rumpai laut di bawah celahan batu dalam air. Mempunyai gigi yang pendek, dan tumpul. Gigi yang t4jam hanya digunakan untuk membantu mereka untuk mengikis alga di lautan.

Fungsi ek0r yang panjang adalah untuk bergerak di dalam air seperti seekor bu4ya. Kuku yang t4jam adalah untuk menahan dan mencengkam sewaktu berada di dalam air deras.

Anc4man

Kehidupan mereka menerima anc4man daripada tikvs, kuc1ng li4r dan anjlng yang suka memakan telur yang masih muda. Namun, spesis ini telah dilindungi diseluruh dunia supaya tidak berlaku kepupusan.

Sumber: Youtube National Geographic/ Siakap Keli

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *