Kenali Ay4m Baka Kadaknath, Berbvlu Hitam Dan Daging Gel4p, Harga Sekitar RM66 Sekilo

Kadaknath merupakan ay4m baka India yang terkenal dengan kualiti daging dan telurnya. Namun, warna kulitnya yang hit4m dan dagingnya yang berwarna gel4p itu lebih membuat ay4m ini terkenal.

Ay4m Kadaknath yang turut dikenali sebagai Kali Masi ini berasal dari daerah Madhya Pradesh, namun kini dibesarkan di banyak negeri di India.

Menurut portal Odditycentral, ay4m jenis bebas yang dibesarkan secara semula jadi cenderung memiliki warna yang lebih gel4p daripada ay4m pedaging/ternakan yang dipelihara oleh kebanyakan orang.

Kadaknath yang memiliki bulu dan kulit hitam serta daging yang benar-benar gel4p ini kononnya dikatakan mempunyai kualiti yang jauh lebih tinggi daripada ay4m pedaging.

Walaupun ada yang mengatakan darah dan telur ayam Kadaknath turut berwarna hit4m, ternyata ia tidak benar. Namun, daging dan tulangnya jauh lebih gelap daripada kebanyakan baka lain.

Bukan itu sahaja, dagingnya yang pelik dicari oleh pemakan daging yang mementingkan kesihatan kerana mempunyai protein berkualiti tinggi dan kandungan lemak yang jauh lebih rendah.

Daging ayam Kadaknath ini dipercayai dijual dengan harga Rs. 1.000 hingga 1.200 (RM55.77 – RM66.92) sekilo. Harga ini dikatakan sekurang-kurangnya tiga kali lebih mahal daripada daging ay4m pedaging dengan burvng hidup yang berharga lebih dari Rs. 850 (RM47.40) sekilo.

Selain itu, ay4m Kadaknath memerlukan tempoh 8 bulan untuk mendapatkan berat badan yang memadai untuk tujuan pengkomersialan. Ini berbeza daripada ay4m pedaging yang memerlukan tempoh hanya 45 hari.

Walaupun ay4m Kadaknath jarang terdapat di luar India, ia bukan satu-satunya ay4m daging gelap di dunia. Hal ini kerana, dipercayai ay4m Sutera Cina (Chinese silkie chicken) juga terkenal dengan kulit dan dagingnya yang berwarna kelabu gelap.

Sumber: Odditycentral/Siakap Keli

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *