Dulu Gaji 4k Hingga 5k. Tiba-tiba Allah Uj! Sampai Aku Buat Kerja Ni

Pernah hidup sus4h? Ramai di antara kita yang pernah hidup sus4h dan pastinya faham dengan situasi apabila ahli keluarga, saudara mara atau kenalan dil4nda kesus4han. Bukan dipinta tetapi itulah takdir perjalanan hidup masing-masing. Jadi, kita faham akan situasi mereka, bantulah mereka dengan apa cara sekalipun.

Dalam masa yang sama, kita nasihatkan mereka mengatur langkah yang seterusnya dengan baik agar tidak kecvndang lagi, malah mendoakan mereka berjaya dan dimurahkan rezeki. Hidup ini tidak boleh sentiasa bergantung kepada orang, kita harus berusaha untuk mengubah hidup sus4h ke hidup yang senang.

Semoga kisah yang dikongsikan Mohd Firdaus Mat Saad menjadi pengajaran dan iktibar buat kita semua.

“Hidup tak selalunya indah”

INI sahabat saya, yang dulu bekerja sebagai seorang salesman di sebuah syarikat. Jualan yang dia hasilkan ratus ribu setiap bulan, bab sales memang bagus, cuma dia ada satu masalah iaitu terkena t1pu dengan customer.

Customer tipu, buat hutang sikit-sikit. Kemudian bila dah mencecah ratus ribu, customer pun bl4h. Dia dan manager dia, dua-dua ‘dibu4ng’ kerja di atas kecvaian ini. Ini cerita tiga tahun lepas.

Kemudian dia cuba buat perniagaan, tetapi masalah yang sama berulang di mana dia kena t1pu lagi dan kali ini dengan customer lain pula. Customer ambil barang tetapi tid4k bayar. Akhirnya, terpaksa bungkus perniagaan.

Selepas itu, dia cuba bertahan hidup dengan melakukan perniagaan kecil-kecilan, tetapi masih tak boleh survive. Sepanjang tempoh ini, banyak kali juga dia mengalami kesempitan wang.

Apabila dia berjumpa dengan saya, saya memang tak bagi pinjam duit sebab saya tahu kalau pinjam pun, bukan dia mampu nak bayar nanti. Jadi saya bagi zakat sahaja pada dia untuk dia belanja makan anak-anak dia seramai empat orang.

Baru-baru ini dia datang ke rumah saya, minta kerja. Saya kata, kerja yang saya ada di Changlun. Jauh pula katanya. Nak uruskan anaknya susah, isteri suri rumah tak bekerja. Jadi memang bergantung harap dengan pendapatan dia sajalah.

Bila saya jumpa, saya berilah apa yang saya boleh berikan. Kasihan, kasihan tengok kawan yang sama-sama dengan kita dulu, satu ketika dulu bergaji RM4,000-RM5,000 sebulan tiba-tiba Allah uj1 seperti ini.

Semalam dia datang berjumpa dengan saya lagi. Dengan nada suara yang rendah dia berkata, “Sekarang aku dah dapat kerja, kerja dengan seorang kontraktor ini. Kerja mencuci longkang di kawasan rumah kita ini. Gaji RM800 sebulan, sebulan kerja 26 hari.”

“What?!!” saya terkejut.

“Kenapa sampai jadi begini?” soal saya.

“Firdaus, ini bukan soal malu. Ini bukan soal maruah, ini bukan soal kot0r, ini soal hidup. Anak bini aku dah tak ada makan, aku terpaksa kerja. Kerja kot0r pun aku kena buat. Mungkin Allah nak uji aku sekarang,” katanya.

“Hang nampak aku sus4h. Hang tau tak, masa aku kerja cuci longkang, ada lapan orang geng, cerita depa.. aiyo, lagi aku nak men4ngis. Bila tengok depa lagi susah. Aku tak boleh nak cerita kesusahan aku sebab depa lagi sus4h. Kalau tak sus4h, orang tak mau kerja cuci longkang ni Firdaus,” tambahnya lagi.

Wow! Dalam hati aku terasa seperti mahu men4ngis.

“Firdaus, boleh bagi aku kerja buat apa-apa, mesin rumput ke, buat apa ke, asal ada kerjalah. Aku segan nak minta duit kat hang. Aku nak minta kerja apa hang boleh tolong aku,” katanya.

“Okaylah, mesin rumput rumah aku,” saya kata.

Padahal rumput baru saja dimesin dua minggu lalu. Tak apalah, tolong sajalah.

“Boleh tak hang tolong advance duit kat aku dulu? Aku nak beli beras dan barang dapur rumah aku ni. Duit dah tak ada,” katanya.

Nak menitik air mata saya. Saya beri duit advance dulu kepada dia.

Dan hari ini, seorang yang dulu kawan baik saya, yang bergaji besar, yang hidupnya boleh dikatakan selesa untuk level hidup di kampung, hari ini dia datang mesin rumput di rumah saya. Jam berapa dia datang? Jam 11 pagi, ketika matahari dah panas t3rik. Tetapi dia teku memulakan kerja.

“Kenapa datang lambat?” soal saya.

“Pagi tadi hantar barang kat customer sikit. Hari ini tak kerja, boss bagi cuti,” katanya.

Saya sangat bersimpati, apalah nak kita buat dengan gaji RM800 sebulan. Nauzubillah kalau Allah uj! begini, boleh jam oo. Tak tahu iman jadi macam mana, tetapi sahabat saya ini tetap bersabar.

“Bukan aku tak cuba mencari kerja yang bagus sikit tetapi aku tak jumpa kerja yang boleh beri gaji lebih sikit. Dah yang ini aku jumpa, aku kerjalah dulu sebulan dua ini,” katanya.

Jika ada di antara anda yang terbaca kisah ini, yang terasa mahu membantu sahabat saya ini dengan memberi sedikit sumbangan atau zakat, bolehlah menghubungi saya. Nanti saya berikan nombor akaun bank dia.

Mungkin kita boleh sumbang seringgit dua, inshaAllah sumbangan kita dapat meringankan beban dia. Mungkin RM10 kecil bagi kita tetpai untuk waktu ini jumlah itu tersangat besar nilainya buat dia. Jadi kita bantulah dia, mudah-mudahan Allah tidak menguji kita seperti Allah menguji dia.

Dalam berniaga, Allah pernah mengvji saya juga. Saya pernah ada hanya RM50 sahaja duit dalam poket. Saya men4ngis pada waktu itu. Sebab saya pernah sus4h, saya tahu apa yang dia rasa pada waktu ini.

Pengajaran:

Ketika kita senang, berhati-hatilah dengan kewangan kita. Belanja sebaik mungkin, jangan terlalu bor0s. Ini pesanan untuk diri saya sebab saya pun banyak juga berbelanja.

Bila berniaga, elakk4n beri banyak sangat hut4ng pada pelanggan. Amalkan bayaran tunai, biar untung sikit tetapi tunai.

Bila ada kawan susah, kita bantu. Masa bantu itu kita doakan agar Allah tidak menguji kita seperti itu.

Doakan sahabat kita ini, semoga Allah memberi kelapangan kepadanya.

Mohon kongsikan kisah ini, semoga lebih ramai yang dapat pengajarannya.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *