Berkorb4n hingga akh1r hayat, ibu sempat bayar ikat jamin anak sebelum men!nggal dvnia

Bukan mahkamah namanya jika tidak ‘dihiasi’ kisah-kisah dan isu masyarakat yang terlibat dengan pelbagai kes4lahan. Setiap darinya wajar dijadikan sebagai iktibar oleh semua orang dan tidak seharusnya berulang lagi.

Namun, di sebalik k3s-k3s yang dibicarakan, proses ikat jamin yang berjalan di mahkamah juga sebenarnya menyimpan 1001 kisah yang jarang diketahui oleh orang ramai. Ada di antaranya sangat mervntun hati terutama apabila melibatkan tertvduh yang berasal dari keluarga yang sus4h.

Terp4ksa guna duit jaminan
Menerusi kisah yang dikongsikan kepada SK, ada tertvduh yang terpaksa berusaha mendapatkan semula duit jaminan untuk membayar d3nda yang telah diken4kan terhadapnya. Walaupun mungkin dend4 yang bernilai RM2000 itu dirasakan tidaklah besar mana bagi sesetengah orang, namun ia sangat sukar untuk diperolehi oleh tertvduh. Justeru, hanya duit jaminan yang boleh menyelamatk4nnya.

Kebiasaannya, tertvduh akan membayar d3nda dengan segera bagi mengel4k dari terus dipenj4rakan. Namun, kebanyakan dari mereka tidak mempunyai wang yang cukup sehingga terpaksa meminjam daripada rakan-rakan atau keluarga. Disebabkan itu, mereka menggunakan duit jaminan yang sememangnya sudah tersedia.

Difahamkan, duit jaminannya yang bernilai RM4000 telah dibayar oleh ibunya, yang tidak lama selepas itu meningg4l dvnia.

Nah, di sini timbulnya pula satu masalah yang mungkin menyukarkannya sedikit untuk mendapatkan semula duit jaminan kerana penj4min telah pun men1ngg4l dvnia.
Pun begitu, mujurlah arw4h ibunya menggunakan cara yang sistematik semasa membayar ikat jamin tersebut. Jadi, dia hanya perlu mengemukakan sijil pengesahan kem4tian ibunya dan surat beranak untuk mendapatkan duit jaminan itu.

Arwah ibunya telah menggunakan eJamin untuk membayar jaminan tersebut kerana jika menggunakan cara tradisional iaitu membuka buku akaun di bank terlebih dahulu, dia berkemungkinan perlu menyediakan banyak dokumen sokongan.

Sementara itu, dalam satu sitvasi yang lain, bayangkan ada ibu bapa yang sudah tu4 perlu ke sana ke mari untuk menyelesaikan bayaran ikat jamin anak. Dalam waktu sama, mereka juga tid4k berkemampuan dan memerlukan masa untuk mengumpul duit sehingga mereka sanggvp ‘meneb4lkan muka’ meminj4m duit dari orang sekeliling.

Tidak cuma itu, kadang kala proses yang dilalui untuk membayar jaminan juga memakan waktu yang agak lama terutama apabila menggunakan cara manual. Manakan tidak, mereka perlu berurusan dengan pihak bank dan membuka akaun baharu khusus untuk membayar jaminan tersebut. Berulang-alik dari mahk4mah ke bank juga boleh memakan kos yang banyak jika ada dalam kalangan mereka yang tidak mempunyai kenderaan sendiri.

Bagaimanapun, keadaan mungkin akan berbeza jika menggunakan eJamin untuk membayar ikat jamin tersebut. Untuk pengetahuan anda, eJamin menyediakan satu platform yang amat mudah untuk semua penjamin iaitu hanya dengan melayari laman web atau aplikasinya sahaja.

Bagi yang belum tahu, eJamin boleh mem3ndekkan tempoh waktu pembayaran jaminan iaitu daripada 3 jam kepada 15 minit sahaja dengan menggunakan peranti mudah alih. Ia telah diluluskan oleh Istana Kehakiman Malaysia dan diterima di 168 mahkamah di seluruh negara.

Sejak ditubuhkan pada Januari 2020, eJamin juga telah mengendalikan lebih 25 ribu kes di mahkamah dan jumlah kutipan adalah lebih daripada RM90 juta.

Lebih mudah dan lancar untuk digunakan, penjamin tidak perlu membuka akaun di bank apabila menggunakan eJamin ini. Penjamin juga boleh mengumpulkan wang ke akaun aktif utama dan terus membuat pembayaran melalui perbankan internet tanpa perlu membuat akaun yang baharu.

Macam mana nak guna eJamin?
Langkah 1
Lengkapkan ruang maklumat penjamin dan tertvduh.

Langkah 2
Semak maklumat yang diisi dengan pegawai mahk4mah untuk mendapatkan maklumat k3s dan jumlah wang jaminan. Lengkapkan maklumat tersebut dalam eJamin.

Langkah 3
Isikan maklumat akaun bank untuk pembayaran. Pastikan akaun bank itu atas nama anda. Pemulangan wang jaminan (jika ada) akan dibuat ke dalam akaun bank yang sama.

Langkah 4
Teruskan pembayaran wang jaminan dalam eJamin. Resit pembayaran akan dihantar ke emel anda.

Langkah 5
Tunjukkan resit kepada pegawai mahkamah untuk proses seterusnya sepertimana diberitahu oleh pegawai mahkamah.

Diharapkan perkongsian ini memberi manfaat kepada anda terutama bagi yang ingin menjadi penjamin. Semoga segalanya dipermudahkan.

Sumber: Tempoyak.net

About admin

Check Also

[Video] Sanggvp Bah4yakan Diri Demi Sesuap Nasi, Lelaki Cuci Longkang Tersvmbat Di Tengah Lebuh Raya Dipuji Ramai

Tak semua orang sanggup membah4yakan diri demi sesuap nasi lebih-lebih lagi kerja yang dilakukan adalah …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *